Pehtranova potica

by Katja Opalk

Recept za pehtranovo potico s skuto

Priprava: 40 min Pečenje: 50 min Količina: 1 kg

 

ZA KVAŠENO TESTO POTREBUJEŠ:

SUHE SESTAVINE

200 g gladke moke

100 g ostre moke
  50 g mletega sladkorja
     7 g suhega kvasa
      1 vanilin sladkor
   1/3 čajne žličke soli

         limonina lupinica

 

MOKRE SESTAVINE

   2 rumenjaka
 60 g stopljenega masla
110 ml mlačnega mleka

  1/2  žlice ruma

 


ZA PEHTRANOV NADEV S SKUTO POTREBUJEŠ:

SESTAVINE
250 g skute
100 g kisle smetane
50 g trsnega sladkorja
1 jajce
1 vanilin sladkor
limonina lupinica

 

 

NAVODILA ZA PRIPRAVO PEHTRANOVE POTICE S SKUTO

1. PRIPRAVA KVAŠENEGA TESTA:
V posodi pripravimo suhe sestavine za testo. Posebej zmešamo
vse mokre sestavine, ki jih dodamo suhim sestavinam in z vilico ali
kuhalnico na hitro premešamo. Na pomokani površini testo dobro
pregnetemo z rokami. V kolikor se vam zdi testo “pocasto” dodamo
malo moke in še enkrat pregnetemo. Položimo ga v posodo s
pokrovom ali pokrijemo s kuhinjsko krpo. Medtem, ko testo malo
počiva pripravimo nadev.

 

2. PRIPRAVA NADEVA IZ SKUTE IN PEHTRANA:
Zmešamo vse sestavine, razen pehtrana in piškotnih drobtin.
Nadev je pripravljen!

 

3. KONČNI POSTOPEK:

Testo stresemo na pomokano površino in razvaljamo na približno
40 x 70 cm oziroma, da bo dolžina zvite potice ustrezala premeru
pekača. Dolžina štruklja je dvakratnik premera potičnice (primer:
premer potičnice je 20 cm, dolžina štruklja je 40 cm).
Testo premažemo s skutnim nadevom po celotni površini, povrhu
posujemo suhi pehtran in nato še piškotne drobtine. V kolikor ste
ljubitelj rozin, katere predhodno namočimo v rum, jih nikar ne
pozabite potresti po nadevu. Potico zvijemo v zavitek, kot bi zvijali
rolado. Položimo jo v pripravljeno, namaščeno potičnico ali pekač
in jo na rahlo “prešpikamo”.


Potičnico postavimo v hladno pečico in brez vzhajanja.
Pečemo približno 45 do 60 minut na 180°C. Stopinje prilagodimo
pečici. Pečeno potico pustimo še 15 do 30 min v potičnici, nato jo
zvrnemo na podlago. Pustimo, da se ohladi. Po želji posujemo s
sladkorjem v prahu. Režemo ohlajeno.

 

Dober tek!

 

 

Pirina pita s hruškami

by Katja Opalk

Ko po hruškah zadiši se vsak trebušček prebudi. Slastna pita s hruškami je enostavna za izdelavo in pravi priboljšek za sladkosnede.

Preberi več