OSNOVNO TESTO ZA POTICO

Potica je prava kraljica!

OSNOVNO TESTO tisk novo

   

 

OSNOVNO TESTO ZA POTICO

 

SUHE SESTAVINE:

300 g gladke moke
50 g mletega sladkorja
7 g suhega kvasa
1 vanilin sladkor
1/3 čajne žličke soli
limonina lupinica

 

 

MOKRE SESTAVINE:

60 g stopljenega masla
125 ml mlačnega mleka
2 rumenjaka
1/2 žlice ruma

 

POSTOPEK:
PRIPRAVA KVAŠENEGA TESTA:
V posodi pripravimo moko, sladkor, vanilin
sladkor in sol.
V drugi posodi pa pripravimo mlačno mleko,
kateremu dodamo suhi kvas,in še žlico
moke s sladkorjem (vzamemo iz zgoraj pripravljene posode).
Dobro premešamo in pustimo cca.5 min, da se kvas
stopi. Nato dodamo še vse ostale mokre sestavine in
premešamo.
Mokre sestavine tako dodamo suhim in z vilico ali
kuhalnico na hitro premešamo. Na pomokani površini
testo dobro pregnetemo z rokami.
V kolikor se vam zdi testo “pocasto” dodamo malo ostre
moke in še enkrat pregnetemo. Položimo ga v posodo in
pokrijemo s pokrovom ali s kuhinjsko krpo.
Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev.

KONČNI POSTOPEK:
Testo stresemo na pomokano površino in razvaljamo na
približno 40 x 70 cm oziroma, da bo dolžina zavite potice
ustrezala premeru pekača. Dolžina štruklja je dvakratnik
premera potičnice (primer: premer potičnice je 20 cm,
dolžina štruklja je 40 cm).
Testo premažemo S POLJUBNIM NADEVOM.
Potico zavijemo v zavitek, kot bi zavijali rolado. Položimo
jo v pripravljeno, nameščeno potičnico ali pekač in jo na
rahlo “prešpikamo”.
Potičnico postavimo v hladno pečico, brez vhajanja.
Pečemo približno 45 do 60 minut na 180°C. Stopinje
prilagodimo pečici. Pečeno potico pustimo še 15 do 30
min v potičnici, nato jo zvrnemo na podlago. Pustimo, da
se ohladi. Po želji posujemo s sladkorjem v prahu.
Režemo ohlajeno.
Dober tek!

 by OK dobrote

 

 20230406 131313747 iOS

 

 Brez naslova 600 600 pik

 

 Brez naslova 600 600 pik 1