PLETENI BRIOŠ KRUHKI

Mehki in dišeči pleteni brioš kruhki za sobotno jutro! Le kdo se jim lahko upre?

BRIOŠNI KRUHKI tisk   

 

PLETENI BRIOŠ KRUHKI

 

SUHE SESTAVINE:

500 g gladke bele moke
150 g sladkorja
8 g suhega kvasa
1/3 čajne žličke soli

 

MOKRE SESTAVINE:

250 ml mlačnega mleka
60 g stopljenega masla
2 rumenjaka

 

POSTOPEK:
1. V veliki skledi zmešamo toplo mleko, rumenjake,
sladkor in kvas. Počakamo 5 min, da se kvas stopi.
2. Tekočino vlijemo v skledo kjer smo predhodno
pripravili presejano moko in sol. Zmešamo in
zgnetemo, da nastane testo. Dodamo zmehčano
maslo in testo gnetemo še 10 minut oziroma dokler
ni gladko in elastično.

3. Testo naj počiva vsaj 1 uro.
Iz testo izpustimo zrak, tako, da vanj
pritisnemo z pestjo.
Prevrnemo ga na pomokano površino in
razdelimo na 24 enakih kosov. Naredimo
kroglice.
4. Vsako kroglico oblikujemo v približno 20 cm
dolgo klobaso. Vzamemo 3 klobase in skupaj
(kot bi pletli kito), oblikujemo pletenico.
Oba konca pletenice dobro stisnimo skupaj.
To ponovimo še z ostalimi kroglicami.
5. Ko so oblikovane vse pletenice, jih prenesimo
na pripravljen pekač. Pokrijeme s servietom
in pustite počivati vsaj še 30 minut.
6. V posodo damo rumenjak in malo mleka ter
premažemo pletenice.
7. Pečemo pri 190°C približno 15 minut do 20
min.