PEHTRANOVA POTICA - recept

 

Mmmm že diši po pehtranovi potici.

 PEHTRAN TISK novo 1

 

Pehtranova potico s skuto:

 

 

ZA KVAŠENO TESTO POTREBUJEŠ:

SUHE SESTAVINE

300 g gladke moke

50 g mletega sladkorja
7 g suhega kvasa
1 vanilin sladkor
1/3 čajne žličke soli

 limonina lupinica

 

MOKRE SESTAVINE

 2 rumenjaka
60 g stopljenega masla
125 ml mlačnega mleka

1/2  žlice ruma

 

 

ZA PEHTRANOV NADEV S SKUTO POTREBUJEŠ:

SESTAVINE
500 g skute
50 g trsnega sladkorja

1 žlica kisle smetane
1 jajce
1 vanilin sladkor
limonina lupinica

 

 

NAVODILA ZA PRIPRAVO PEHTRANOVE POTICE S SKUTO

1. PRIPRAVA KVAŠENEGA TESTA:
V posodi pripravimo suhe sestavine za testo. Posebej zmešamo
vse mokre sestavine, ki jih dodamo suhim sestavinam in z vilico ali
kuhalnico na hitro premešamo. Na pomokani površini testo dobro
pregnetemo z rokami. V kolikor se vam zdi testo “pocasto” dodamo
malo moke in še enkrat pregnetemo. Položimo ga v posodo s
pokrovom ali pokrijemo s kuhinjsko krpo. Medtem, ko testo malo
počiva pripravimo nadev.

 

2. PRIPRAVA NADEVA IZ SKUTE IN PEHTRANA:
Zmešamo vse sestavine, razen pehtrana in piškotnih drobtin.
Nadev je pripravljen!

 

3. KONČNI POSTOPEK:

Testo stresemo na pomokano površino in razvaljamo na približno
40 x 70 cm oziroma, da bo dolžina zvite potice ustrezala premeru
pekača. Dolžina štruklja je dvakratnik premera potičnice (primer:
premer potičnice je 20 cm, dolžina štruklja je 40 cm).
Testo premažemo s skutnim nadevom po celotni površini, povrhu
posujemo suhi pehtran in nato še piškotne drobtine. V kolikor ste
ljubitelj rozin, katere predhodno namočimo v rum, jih nikar ne
pozabite potresti po nadevu. Potico zvijemo v zavitek, kot bi zvijali
rolado. Položimo jo v pripravljeno, namaščeno potičnico ali pekač
in jo na rahlo “prešpikamo”.

 

Potičnico postavimo v hladno pečico in brez vzhajanja.
Pečemo približno 45 do 60 minut na 180°C. Stopinje prilagodimo
pečici. Pečeno potico pustimo še 15 do 30 min v potičnici, nato jo
zvrnemo na podlago. Pustimo, da se ohladi. Po želji posujemo s
sladkorjem v prahu. Režemo ohlajeno.

 

Dober tek!

 

 by OK dobrote