Mini jabolčne pite

 Jabolčne mini pite, da bi jih z veseljem delili s svojimi domačimi, prijatelji ali morda s sosedi.

 

Jabolčna pita, vendar sem jaz želela, da je nekoliko drugačna, da bi jih z veseljem delili med svoje najdražje.

Nisem uspela narediti velikih pit, za vsako prijateljico posebaj , da bi z njimi delila delček mene.

Odločila sem se, da namesto tega v enem od svojih modelčkov za mafine naredim več majhnih pit. Tako sem namesto ene velike pite, ven dobila 12 mini pit. 

 

Izkazale so se za odlične in so tudi lepega izgleda. Nekaj ​​sem jih podarila prijateljicam in seveda na mami in moje domače nisem pozabila. 

 

Priznam, te vzamjo za pripravo kar nekaj več časa, kot je preprosto priprava ene same pite a so kljub vsemu videti lepše.

So tudi bolj priročne kot velika pita na krožniku.

 

So zelo primerne pri praznovanjih rojstni dni, piknikih ali katerem koli drugem dogodku. Mini pito preprosto primejo in pojedo z rok.

Lahko jih postrežete posamezno na desertnem krožniku in jim dodate kepico vanilijevega sladoleda. Mmm, naj se sladkanje prične!

Izdelava mini pit z jabololčnim nadevom v pekaču za mafine

 

Za testo potrebujete:

 • 5 skodelic  moke
 • 2 žlički soli
 • 2 žlici sladkorja
 • 2 skodelici masla
 • ½ skodelice vode 

Za nadev potrebujete:

 • 4 jabolka
 • 3 žlice trsnega sladkorja
 • 1 žlica limoninega soka
 • 1 žlička cimeta 

 Druge sestavine:

 • 1 jajce za premaz

 

 

Priprava testa za jabolčne pite: 

 

Zmešajte 5 skodelic moke z dvema žlicama sladkorja in dvema žličkama soli. Nato z mešalnikom ali ročno mešajte in dodajte dve skodelici masla  in mešajte, dokler testo ni drobljivo, a dobro združeno.

Dodajte ½ skodelice vode in nadaljujte z mešanjem, dokler testo ni drobljivo, vendar se mora držati skupaj. Uprite se skušnjavi, da dodate več vode! 

Če pa res menite, da potrebujete malo več vode, da se testo ne drži dovolj skupaj, da nastane kepa, dodajte eno žlico ampak ne naenkrat. 

 

Ko je testo dobro pregneteno, ga z rokami oblikujte v kepo. Razdelite ga na dva enaka dela in vsak iz vsakega delanaredite kepo, nato pa sploščite na 1cm debelo ploskev. Zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za približno eno uro ali dokler se ne strdi.

 

 *Testo lahko hranite v hladilniku do 3 dni ali zamrznete do 6 mesecev.

 

 

Priprava nadeva za jabolčne pite:

Najprej jabolka operete, olupite in narežete na majhne koščke. Daste jih v skledo in potresete s sladkorjem, limoninim sladkorjem in cimetom.

 

V kolikor je vam premalo sladko ali presladko, seveda lahko vi uporabite več ali manj sladorja. Vse dobro premešate.

Na štedilnik pristavite ponev oz. posodo z žlico masla. Vanjo stresete koščke jabolk s sladkorjem in cimetom. Ko ponev postane že zelo vroča,

jo pokrijete, da se bodo jabolka podušila. Temperaturo znižamo. Med dušenjem jabolka večkrat premešate.

 

Sestavljanje mini jabolčnih pit:

Testo vzamete iz hladilinika in ga razvaljate na pomokani površini na približno 2 do 3 mm debelo. Z večjim modelčkom v obliki rože izrežite 12 kom. 

Vsaka cvetlica mora imeti premer približno 10 cm in ga nato vstavite v rahlo namaščen pekač za mafine in ga pritisnite, da se prilega modelu. 

Robovi cvetlic morajo ostati zunaj pekača.

 

Vsakega napolnite z jabolčnim nadevom, paziti morate, da ni preveč nadevan. Na vrhu dodate žličko domače marmalade, jaz sem dodala češnjeve,

za bravo in na to še majhen krog iz testa, katerega ste izrezali iz testa.

 

Vrhove pite premažite s tanko plastjo jajca, nato jih potresite z malo sladkorja in jih dajte v pečico. 

Pečemo pri 180ºC 25-30 minut. 

 

Vzemite iz pečice, pustite, da se ohladi približno 10-15 minut in si privoščite še toplega s kepico vanilijevega sladoleda!

 
  •  Prijetno sladkanje!