Čokoladna potica
Slastni recept za čokoladno potico.
Sestavine za testo - suhe sestavine:
- 300 g moke TIP 500
- 50 g mletega sladkorja
- 1 suhi kvas
- 1 vanilin sladkor
- 1 g soli
- limonina lupinica
Sestavine za testo - mokre sestavine:
- 2 rumenjaka
- 60 g masla
- 125 ml mleka
- limonina lupinica (ni obvezno)
- 1⁄2 žlice ruma
Priprava kvašenega testa:
- skupaj zmešamo vse mokre sestavine: stopljeno maslo, mleko, rumenjaka in rum.
- v posodo pripravimo suhe sestavine za testo, katerim dodamo mokre sestavine in z vilico na hitro premešamo
- na pomokani površini testo dobro pregnetemo z rokami in pustimo počivati 20 minut.
Sestavine za nadev čokoladne potice:
- 100 g masla
- 120 g moke T500
- 1,10 dl mleka
- 134 g mleti sladkor
- 134 g čokolade v prahu
- 1 žlica ruma (ni obvezno)
- 1 vanilij sladkor
- 1 čajna žlička kakava v prahu
Priprava čokoladnega nadeva:
- raztopimo maslo in dodamo moko, zatem postopoma vlivamo mleko, da ne nastanejo grudice
- mešaj, dokler masa ni gladka ne pretrda
- odstavimo in dodamo ostale sestavine, ter dobro premešamo
Končni postopek:
- vzhajano testo stresemo na pomokano površino in razvaljamo na približno 40 x 60 cm
- premažemo s čokoladnim nadevom po celotni površini
- potico zvijemo v zavitek, položimo v namaščen pekač ali v potičnik, katerega pokrijemo s toplim prtičkom
- počakamo cca 10 minut oziroma toliko, da se pečica segreje na 250°C
- potico položimo v ogreto pečico in pečemo na 250°C dokler zgornja stran ne porjavi nato zmanjšamo na 160°C in pečemo še 3⁄4 ure
- pečeno potico pustimo v pekaču še 15 minut, nato jo stresemo "na glavo" iz pekača in pustimo, da se popolnoma ohladi
Dober tek!