Pirina pita s hruškami
Ko po hruškah zadiši se vsak trebušček prebudi. Slastna pita s hruškami je enostavna za izdelavo in pravi priboljšek za sladkosnede.
Sestavine za testo:
- 300 g pirina moke
- 50 g rjavi sladkor
- 160 g masla
- 1 jajce
- 1 vanilin sladkor
- 1 ščep soli
Sestavine za nadev:
- 5 do 6 kom hrušk
- sok 1 limone
- 2 vanilin sladkorja
- 1⁄2 žličke cimeta
Sestavine za preliv:
- 2 jajci
- 50 g trsni sladkor
- 300 ml sladke smetane
- 1 vanilin sladkor
- 1⁄2 žličke cimeta
Priprava testa:
- zagneteš vse zgoraj navedene sestavine za testo
- zaviješ v folijo za živila
- v hladilniku naj počiva 30 minut (oz. dokler ne pripraviš nadeva in preliva)
Priprava nadeva:
- pripraviš hruške (opereš, olupiš, izpečkaš)
- narežeš na rezine
- poliješ z limoninim sokom, da ne oksidirajo
Priprava preliva:
- stepeš jajca in sladkor
- dodaš cimet, vanilin sladkor, sladko smetano
- premešaš
- pečico segreješ na 180 °C
- model za pite premier 23 cm namažeš z maslom
- testo razvaljaš na približno 4 mm debelo (najlažje to narediš med dvema peki papirjem )
-
položiš na dno pekača z robovi
- obložiš z narezanimi hruškami
- prelijemo s prelivom
- posuj z lističi mandlja (če jih imaš) lahko tudi z mletimi
- položi v ogreto pečico
- peči cca 45 min na 180 °C
- pito ohladi do mlačnega
Prijetno sladkanje!