Pirina pita s hruškami

Ko po hruškah zadiši se vsak trebušček prebudi. Slastna pita s hruškami je enostavna za izdelavo in pravi priboljšek za sladkosnede.

 

Recept za pito

 
 
Sestavine za testo:
  • 300 g pirina moke
  • 50 g rjavi sladkor 
  • 160 g masla
  • 1 jajce
  • 1 vanilin sladkor 
  • 1 ščep soli
 
Sestavine za nadev:
  • 5 do 6 kom hrušk
  • sok 1 limone
  • 2 vanilin sladkorja
  • 1⁄2 žličke cimeta
 
Sestavine za preliv:
  • 2 jajci
  • 50 g trsni sladkor
  • 300 ml sladke smetane
  • 1 vanilin sladkor
  • 1⁄2 žličke cimeta
 
Priprava testa:
      • zagneteš vse zgoraj navedene sestavine za testo
      • zaviješ v folijo za živila
      • v hladilniku naj počiva 30 minut (oz. dokler ne pripraviš nadeva in preliva)
 
Priprava nadeva: 
  • pripraviš hruške (opereš, olupiš, izpečkaš)
  • narežeš na rezine
  • poliješ z limoninim sokom, da ne oksidirajo
 
Priprava preliva:
    • stepeš jajca in sladkor
    • dodaš cimet, vanilin sladkor, sladko smetano
    • premešaš
    • pečico segreješ na 180 °C
    • model za pite premier 23 cm namažeš z maslom
    • testo razvaljaš na približno 4 mm debelo (najlažje to narediš med dvema peki papirjem )
    • položiš na dno pekača z robovi
    • obložiš z narezanimi hruškami
    • prelijemo s prelivom
    • posuj z lističi mandlja (če jih imaš) lahko tudi z mletimi
    • položi v ogreto pečico
    • peči cca 45 min na 180 °C
    • pito ohladi do mlačnega
       

Prijetno sladkanje!